2 november 2018, kl. 16:00

Hur har ICF:s coachfärdigheter bidragit till målgång i ett av världens tuffaste bergs-ultralopp?

Text: Mikael Melto, ICF Associate Certified Coach, författare till e-boken “TOR FEVER – following your heart’s path”. Foto: Marcus Berglund.

MickeM1

Efter nästan sex års strävan mot målet, och efter väl över tre tusen timmars löpträning sedan början av 2013, så klarade jag äntligen i september mitt drömmål av att runda Aosta regionens två hög-alpina leder på under 150 timmar, dvs. inom de sex dygn och sex timmar som krävs för att klara av det 34 mil långa Tor des Géants loppet i norra Italien.


De flesta förstår att Tor des Géants, eller TOR, är en enorm fysisk utmaning, men att vara uthållig nog och stark nog i kroppen är egentligen bara början.


Så här i efterhand kan jag konstatera att jag var fysiskt tillräckligt väl förberedd både 2013 och 2016 då jag gjorde mina två tidigare försök i loppet. De gångerna kom jag 15 mil på 56 timmar respektive 22 mil på 95 timmar genom dag och natt och alla slags väderomslag i den ofantligt tuffa bergsterrängen.


Så vad var då skillnaden mellan de tidigare försöken och mitt nu lyckade försök i september 2018 då jag äntligen tog mig runt loppets 340 kilometer på 141 timmar och 29 minuter?


Det mentala förstås!


Med utgångspunkt från mig själv så skulle jag uppskatta att de fysiska förberedelserna endast förklarar cirka 30 procent av en lyckad kampanj och att de resterande 70 procenten som krävs för målgång består av universums goda vilja, en lösningsinriktad inställning till utmaningen samt en obeveklig beslutsamhet.


Det är här jag vill berätta om hur tacksam jag är för att jag fått en gedigen International Coach Federation (ICF) coachutbildning, att jag fått privilegiet att både bli coachad av en proffsig ICF coach för att utvecklas både som människa och som coach samt att jag har fått coacha andra mot deras mål och därigenom fått lära mig om hur människor fungerar i deras strävanden.


Genom att förstå hur man coachar andra till stordåd har jag även kunnat coacha mig själv under både förberedelseprocessen och i själva loppet.


Bland annat har det varit oerhört viktigt att målet, målgång i Tor des Géants, hela tiden förblivit viktigt och attraktivt för mig personligen. På det sättet har min längtan efter att klara TOR kunnat utöva den dragningskraft som behövts för att jag orkat fortsätta stadigt på vägen mot målet även när jag upplevt hårda bakslag.


På tal om motgångar, så har en opartisk analys och en ärlig kommunikation med mig själv lett till en ökad medvetenhet om hur vissa händelser passar in i det stora hela. Coachförmågan att kunna zooma in och ut perspektivet när jag analyserat mindre lyckade steg på vägen har skapat det nödvändiga avståndet och den objektivitet som krävts för att jag kunnat förstå och hantera de ofrånkomliga missräkningarna på ett konstruktivt sätt. Därigenom har jag kunnat planera och sätta nya relevanta delmål för att fortsätta vidare samt utforma nödvändiga handlingar därefter. Självklart har jag tagit eget ansvar för mina gärningar och firat mina framsteg, precis som jag skulle kräva av någon som jag coachade.


Förmågan att kunna skifta perspektiv har även det varit en oskattbar tillgång för att jag snabbt kunnat komma ifrån negativa tolkningar av verkligheten som skulle annars kunnat hindra mig från att ta nästa viktiga steg.


Kapaciteten att ”lyfta” mentala och fysiska hinder genom lösningsinriktad kreativitet har givit mig den energi och det hopp som krävts för att fortsätta när jag t.ex. varit som tröttast och som mest nedstämd under de ensamma, kalla och mörka vargatimmarna som jag varit tvungen att kämpa mig igenom sex nätter i rad för att nå mållinjen i Courmayeur.


En villkorslös acceptans av de ibland råa externa förhållanden samt ett godkännande av mitt inre tillstånd, vad det än må ha varit just i nuet, har varit oerhört värdefulla inställningar för att jag kunnat tänka klart och kreativt om vad det är jag själv kan påverka i min situation.


Under loppet så var det många gånger som jag förstod att det bästa för min framgång var att enbart fokusera på det nästa lilla steg som låg inom min förmåga så att jag kunde ta mig till nästa station där jag kunde fylla på med vätska, äta mat eller om jag hade tur få en välbehövlig sömnpaus på en timme eller två. Därefter var det bara att alltid fortsätta lite till och lite till. Gärna med ett leende och i ett tillstånd av förundran och tacksamhet som jag även kunde dela med andra som jag mötte.


För att tänka på hur många kilometer eller timmar det var kvar till målgång skulle ha varit alltför överväldigande och hade kunnat brutit ner mig mentalt. Tur att jag genom bland annat coachning hade lärt mig att stora mål nås genom många små fröjdefulla steg.


När allt kändes som allra mest eländigt under loppet så kunde jag som tur är även ta fram den kanske mest kraftfulla coachfrågan som jag personligen känner till för vägledning, nämligen ”OM det nu var möjligt, hur skulle jag göra då?”


Alltid orkar man göra ytterligare någon lite sak för att hålla sig på stigen mot succé, även om det ibland kan krävas en liten återhämtningspaus innan man hittar ny handlingsstyrka.


Du som läser det här är med största sannolikhet coach eller i alla fall intresserad av coachning, så du förstår allt det här bättre än de flesta. Coachningens kraft är helt enkelt magisk.


Det hela handlar således inte så mycket om min prestation utan snarare om hur jag hittade mental kraft, glädje och uthållighet för att fortsätta på rätt kurs mot mitt hjärtas mål. Det gjorde jag bland annat med hjälp av mina coachfärdigheter. Jag är innerligt tacksam för hur de hjälpt mig att uppfylla en av mina stora livsdrömmar.


Med en stålsatt vilja, ett öppet sinne, en inställning att alltid göra sitt bästa och en villighet att lära sig längs vägen så kommer man riktigt långt om man bara orkar hålla på ett tag.


Med det sagt, tillåt mig att utmana dig lite för att se vad det kan leda till för personlig bragd.


OM du visste att du kunde uppfylla just DITT drömmål, hur skulle du börja gå till väga?


Lycka till nu. Du har de coachfärdigheter som behövs och om inte så finns det en coach i din närhet som kan hjälpa till. Heja, heja. Jag tror på dig!


Följ Mikael på Facebook (Mikael Melto) och Instagram (mikael_melto); e-boken finns att köpa hos www.kobo.com


MickeM2

kontakt@coachutbildning.se | www.coachutbildning.se | +46 (0)8-301 301
Innehar F-skattsedel | Organisationsnummer: 556662-3749 | Styrelsens säte: Stockholm