9 oktober 2017, kl. 16:15

Varför ett tydligt mål kan skapa en magisk förändring

Text: Roger Larsson

2012 lyssnade jag på coachen Brian Tracy och det han berättade väckte mitt intresse för hur våra hjärnor är konstruerade. 


Säljare jobbar 90 minuter om dagen
Brian berättade om en studie från Columbias Universitet där man studerade säljare och hur länge de arbetar per dag. Det visade sig att säljare inte arbetar mer än 90 minuter om dagen i genomsnitt. Studien genomfördes första gången 1928, har gjorts på nytt med jämna mellanrum och den senaste gjordes 2008. Resultatet är oförändrat: 1.5 timmar om dagen. (Den tid som de faktiskt arbetar med en kund.) Men vad gör de resterande tid?

Enligt studien så förbereder de sig, läser e-post, tidningar, dricker kaffe, skickar sms och varvar ned. Det här gjorde mig nyfiken och jag ville veta mer om hur våra hjärnor fungerar. Våra hjärnor är ju ungefär likadana oavsett om vi arbetar som säljare eller inte, så förmodligen är vi fler som inte jobbar mer än 90 minuter om dagen!


Kontorsarbetare jobbar 3 timmar om dagen
Rosemina Nazarali skriver på ridiculouslyefficient.com att en studie från Vouchercloud.com visar att den genomsnittlige kontorsmedarbetaren inte är produktiv mer än 2 timmar och 53 minuter under en arbetsdag. Lisa Evans skriver på fastcompany.com. ”Draugiem Group (ett sociala medier företag) genomförde ett experiment för att se vilka vanor som utmärker deras mest produktiva anställda. De upptäckte att de 10% av de mest effektiva medarbetarna inte arbetade fulla åtta timmars dagar. De tog regelbundna raster, specifikt, så tog de en 17 minuters rast under varje 52 minuters period.” (Jag räknar lite snabbt och får det till ungefär 5 timmars arbete om dagen.)
Vetenskapsmannen Professor Dr. James W Vaupel anser att vi inte bör arbeta mer än 25 timmar per vecka (5 timmar om dagen) och fysikprofessor Bodil Jönsson går så långt att hon menar att vi inte ska jobba mer än två timmar om dagen!


Vi är inte så högpresterande
Ju mer jag sökte på ämnet desto mer insåg jag att det här verkligen engagerar många människor, och att vi uppenbarligen inte är så högpresterande. Men jag hittade ingen information om varför det är så?


Svaret finns i hjärnan
Svaret fick jag när jag läste boken ”Välj rätt, En guide till bra beslut” skriven av hjärnforskaren och läkaren Katarina Gospic. Vår ”smarta” del av hjärnan är väldigt energikrävande och orkar inte många timmar om dagen. Katarina skriver så här: ”Det är det kortikala systemet vi använder oss av när vi vill tänka på viktiga saker, som när vi begrundar och analyserar komplexa situationer. Detta system kräver mycket energi och om det står på jämt så blir vi trötta.” ”Det debatteras om hur många timmar per dag som vi kan använda oss av det kortikala systemet på ett effektivt sätt. Vissa hävdar att det bara är några timmar. Oavsett vad svaret är behöver vi ha detta i åtanke så att vi använder vår smartaste hjärndel när vi verkligen behöver fatta det där viktiga beslutet och inte för att lösa triviala problem”.

Men jag då?
Det här tyckte jag var otroligt fascinerande men samtidigt ganska jobbigt att läsa. Jag fick anledning att ifrågasätta mig själv… Jag jobbar ju betydligt mer än 2–5 timmar om dagen…eller gör jag verkligen det? Jag började studera mig själv och insåg plötsligt att största delen av dagen gör jag saker som jag alltid gör, som är väldigt bekant och som går på ren rutin!

Vi och råttorna
Charles Duhigg, skriver i sin bok ”Vanans makt” om de äldre strukturer i hjärnan som styr våra automatiska beteenden och om resultat från studier på råttors hjärnor vid intuitionen för neuro och kognitionsvetenskap på Massachusetts Institute of Technology (MIT). Forskarna kunde se att råttorna använde sin smartare del av hjärnan första gången de gjorde en ny uppgift, men när de sedan gjorde om samma sak igen var aktiviteten begränsad i den smarta hjärnan och själva tankeverksamheten hade tagits över av urgamla strukturer i hjärnan som vi människor också har! När vi gör bekanta saker slutar vi alltså att tänka.


Hypnotisörer känner till detta
Hypnotisörer känner till det här och på bloggen naturalhypnosis.com kan man läsa att: ” Om du lägger ihop den tid som du spenderar under en genomsnittlig dag med fantasier, allmänt dagdrömmeri, tittar på tv, kör bil på mental autopilot, kan vi börja anta att det är vårt undermedvetna tillstånd som är mer normalt än vår så kallade medvetna tillstånd.” Men hur kan vi bli bättre på att utnyttja de få smarta timmar som vi förfogar över per dag?


Arbeta som om du är på semester
Rob Hatch bestämde sig för att arbeta mindre. Tillsammans med Chris Brogan driver han företaget Owner Media Group och är författaren bakom en av deras populäraste utbildningar: ”Work like you’re on vacation” (Arbeta som om du är på semester) När Rob åkte på semester med familjen hade han egentligen inte tid att ta semester. Han blev tvungen att ta med sig arbete, men för att inte förstöra semestern för alla andra, gick han upp och arbetade ett par timmar före resten av familjen vaknade. Och han gjorde en märklig upptäckt: Han uträttade mer på 1,5–2 timmar än han normalt brukade hinna men på 8–10 timmar på kontoret. Jag köpte den här utbildningen och det ångrar jag inte ;)

Idag skapar jag och mina klienter magi
Många av de klienter som jag har haft förmånen att få coacha led av gemensamma problem: De jobbade för mycket men dagarna räckte ändå inte till. Flera upplevde också att de hade allt större problem med minnet. Och det är här som ett väldigt tydligt mål gör underverk. Flera av mina klienter har berättat att de har gjort nästan ”magiska” förändringar i sina liv och företag efter att vi har arbetat med deras mål. Anledningen till att man kan uppfatta coachingen som lite magisk beror på att du plötsligt inte behöver anstränga ditt kortikala system längre. Åtminstone inte för att ta redan på hur du ska komma till nästa mål. Att det plötsligt blir mycket enklare och roligare att leva när du vet vart du ska, hänger också ihop med hjärnan och våra belöningssystem. Våra hjärnor älskar dopamin, vårt belöningshormon, så vi blir uppmuntrade att göra flera saker samtidigt. Varje gång vi skickar ett mail, ett sms eller gillar något på Facebook, får vi en dopamindusch.

Larry Kim skriver på inc.com om hur våra hjärnor blir skadade av att göra flera saker samtidigt. Hjärnan är helt enkelt inte kopplad på ett sådant sätt att vi är bra på att göra flera saker samtidigt, så när vi tror att vi är bra på ”multitasking” växlar vi i själva verket mellan olika uppgifter väldigt snabbt. Och varje gång vi gör det får vi en kognitiv förlust. Skillnaden på att dopaminduscha hjärnan när aktiviteten är en del av ditt mål är stor. Då vet du nämligen exakt varför du gör det, och du ser hur ditt mål uppfylls!
Det är en magisk förändring!


Jag önskar dig all framgång.
Hälsningar
Roger

Roger

www.imroger.com


Spara

kontakt@coachutbildning.se | www.coachutbildning.se | +46 (0)8-301 301
Innehar F-skattsedel | Organisationsnummer: 556662-3749 | Styrelsens säte: Stockholm