24 augusti 2015, kl. 22:45

Vad har du i din verktygslåda som coach?

Text: Ylva Ekdahl

Ylva rosa halv


Många som är intresserade av att gå en coachutbildning funderar på vad de kan använda sina nya kunskaper till sedan. Var finns coachjobben?

Det finns inget enkelt svar, men prova att vända på frågeställningen. Ställ dig på andra sidan och fundera på var just din kompetens behövs. För det är inte bara coachning som är din kompetens, du har mängder av andra tidigare kunskaper och erfarenheter. Coachningen är något som du lägger på toppen av din grundkompetens, för att växa och hitta nya ingångar i ditt yrkesliv.

De allra flesta som går en coachutbildning har kunskaper inom ett specifikt område. Många står inför en förändring i sitt arbetsliv, vill kanske göra något annat. Men din kompetens består trots allt av alla dina erfarenheter och för att gå vidare och hitta ditt område som coach, behöver du använda dig av hela din verktygslåda. Dina tidigare erfarenheter kan bli språngbrädan.

Var skulle du vilja vara en del av en förändringsprocess, förbättra och förnya något? Finns det något som du brinner för, som du verkligen bryr dig om?

Där ska du börja titta efter möjliga coachjobb, för det är där som du har ethos, tillförlitlighet. Vi som är utbildade coacher vet att vi kan coacha vem som helst inom vad som helst, men kunderna och uppdragsgivarna vet inte det – de vill att du ska förstå deras verklighet, ha en grundkompetens.

Även om du vill göra något helt annat, kan du inte springa ifrån din CV. Din kompetens består inte bara av coachmetodiken, utan de kunskaper du redan har bär du med dig i din verktygslåda. Naturligtvis ska du använda hela din verktygslåda, men kanske på ett nytt sätt: hitta en specifik nisch för din coachning, skriva bok, föreläsa, arbeta med ledarskapsfrågor, försöka förändra din tidigare branch, förnya inom din stora hobby?

Själv har jag jobbat som personalhandläggare och rekryterare, i hög grad med chefssupport, men jag har också en informatörsutbildning i botten och har jobat med information, skrivande, lay-out, redigering mm. Idag jobbar jag som ledarskaps- och karriärcoach, men stöttar även författare i deras arbetsprocesser. Samtidigt skriver jag själv mer och mer – och där kombinerar jag de tre områdena och skriver framför allt om ledarskap och karriärfrågor på både bloggar och i böcker. (Ibland smyger jag in lite skönlitterärt skrivande också, men konkurrensen där är mördande stor, alla kan skriva om vad som helst. Det är smartare av mig att använda mig av mina tidigare erfarenheter; min verktygslåda, och dela med mig av de kunskaperna. Men vem vet – en vacker dag kanske någon inser att mina alster är jättebra?)

 

Vad har du i din verktygslåda? Vem behöver dig i sitt förändringsarbete?

 

//Ylva Ekdahl

 

Ylva Ekdahl arbetar som ledarskaps- och karriärcoach i sitt företag yeh yeh coach & konsult. Hon coachar även författare, redigerar och skriver böcker och driver bloggen www.nysomledare.wordpress.com. Hon har precis kommit med e-boken ”Ny som ledare” som du kan ladda ner gratis på BookBoon. Tillsammans med kollegorna Anja Lindström och Domenico La Corte har hon skrivit boken ”Livbåt för ledare – en guide till coaching i företag”.

kontakt@coachutbildning.se | www.coachutbildning.se | +46 (0)8-301 301
Innehar F-skattsedel | Organisationsnummer: 556662-3749 | Styrelsens säte: Stockholm