5 februari 2015, kl. 15:30

Årets första gästbloggare: Märtha Johansson Lange

Jag älskar att se människor växa.

IMG_2287

 

Hur mår du? Vad vill du prata om? Vad vill du använda den här stunden till? Jag är van att ställa frågor som ibland kan vara utmanande. Samtalen är till för att du ska växa. Jag lyssnar och borrar för att utvinna det som sägs mellan raderna.

När samtalet är över sammanfattar vi alltid.

Jag, Märtha Johansson Lange, jobbar som coach. I och med mitt arbete möter jag mycket glädje men också mycket sorg.

 

Idag är jag utbildad coach hos www.coachutbildning.se  och certifierad enligt ICF (International Coach Federation) och innehar även ett certifikat för att leda människor i sorg via ett handlingsprogram för känslomässig läkning hos Svenska institutet för sorgbearbetning.

Genom det har jag förmånen att få följa människor i utveckling och även leda människor genom sorg och förlust. Det finns många myter om sorg och jag får ofta frågan om det inte är jobbigt att arbeta med sorg.  Det enda svaret på den frågan jag kan ge är: Det är underbart att se människor växa.

Ofta bemöts människor som är i sorg av en ryggdunk och en uppmaning om att gå vidare. Men vi hinner kanske inte bli färdiga med sorgen och rent känslomässigt går vi därför inte vidare utan stannar kvar. När samma känsla dyker upp i en annan situation så kommer sorgen tillbaka. Mitt motto är ”Under sorgen ligger glädjen och väntar”. Om du vågar möta den, vända på ”stenarna” och beskriva det svåra det är först då du kan ha förmågan att förhålla dig till det som hänt och att förlåta och gå vidare. 

 

Sorg är känslomässig inte intellektuell. I sorgbearbetning handlar det om att inventera och beskriva sin förlust och komma till kärnan. Att våga titta på sorgen och våga sörja, först då kommer man också igenom den. När min mamma dog tänkte jag att efter begravningen måste jag sluta vara ledsen, hon var ju så gammal. Det här är intellektuella kommentarer som inte verkar mot sorg. I sorgbearbetning får du uttrycka och säga  adjö till det som aldrig hann sägas. Du får uttrycka fasorna, jag ber om ursäkt, jag tackar och jag förlåter. Sen avslutas allt med att ta farväl till kommunikationen som var, inte till sina minnen eller relationer, bara till kommunikationen. En stor förebild för mig är Desmond Tutu som just nu, tillsammans med sin dotter är aktuell med en ny bok ”Förlåtelse”. 

 

Det är stor skillnad på att vara coach och att vara terapeut. När jag möter personer är det viktigt att identifiera vad personen behöver. Är det coachning, sorgbearbetning eller ska jag hänvisa till en terapeut.

 

Jag har en förmåga att se det goda hos alla och få människor att känna sig trygga. Det som driver mig i mitt arbeta är vetskapen om att alla människor har stor potential.

När någon blivit av med sitt arbete, blir sjuk eller liknande är det många som glömmer att det är en känsloresa, en sorg och förlust, man går igenom.

Då är det bra att ha kunskap om både coaching och vad som händer när vi drabbas av sorg och förlust.

 

 

Både i coaching och sorgebearbetning handlar det om att se verkligheten, acceptera situationen beskriva den och ta kommandot över sitt eget liv. När människor vågar vara sanna, ärliga och hela kan de också ta stora kliv och nå sina mål.

Jag älskar att hjälpa människor att nå det stadiet. Det är först då de kan känna riktig frihet och ta ledarskapet över sitt eget liv.

kontakt@coachutbildning.se | www.coachutbildning.se | +46 (0)8-301 301
Innehar F-skattsedel | Organisationsnummer: 556662-3749 | Styrelsens säte: Stockholm