27 februari 2015, kl. 16:15

Veckans gästbloggare: Katarina Önell

När axlarna åker ned.

Katarina

Hon hade arbetat på företaget i två år. En av deras värderingar, den som föll under begreppet ”tillsammans” kunde hon inte med. - ”Jag förstår den inte ens”, sade hon upprört. Hennes kropp var spänd, hon hade ett hårt drag över munnen. Frustrationen var tydlig. Hon hade burit på detta så länge. Inte vågat erkänna för sin chef eller sina kollegor sina tankar. 

Jag befann mig i Shenzhen Kina, i ett rum med en hårt arbetande chef med höga ambitioner. Hon hade fått feedback gällande sitt ledarskap från sina medarbetare och det var därför vi träffades.
- "Min förra chef lärde mig att det inte är bra om människor gillar varandra för mycket, då ska de inte arbeta ihop”, sade hon.  Som chef är du beroende av att människor skvallrar om dom andra och då är ”tillsammans” en motsägelsefull värdering i arbetet - vad kan du vinna på ”tillsammans”? frågade hon och tittade mig utmanade i ögonen.
- Vad tänker du själv? Har du någon gång sett något team, arbetat i ett team där det har funnits något värde i att arbeta ”tillsammans”? 

Hon tystnade och blev ännu mer allvarlig, koncentrerad. Det var tyst länge.
Jag upplevde att hon sökte i varje del av sin hjärna. Men så plötsligt sken hon förvånat upp.  
- "Det måste vara det!”, utbrast hon. Vi har två team och ett team har varit ett problem för oss under en lång tid. De samarbetar inte, de tycker inte om varandra, de är inte öppna mot varandra och de vill inte ta ansvar för sitt arbete. I ledningsgruppen lägger vi mycket tid och energi på den här gruppen. De levererar inte och de jobbar inte effektivt. Det andra teamet fungerar mycket bättre. De arbetar effektivt och de säljer bra. Men de är också helt annorlunda. De samarbetar. De hjälper varandra. Det finns en öppenhet och ett förtroende. De till och med skrattar! 
- "Tillsammans” är det som gör skillnaden – jag har bara inte sett det förut.
Hon andades ut, släppte ner axlarna och de spända dragen rätades ut. Ögonen fick den där lystern som kommer när man vet vad man kan göra eller bara känner att nu förstår jag något som jag inte tidigare förstått. Det räcker långt.

Samma uttryck möter jag hos chefer oavsett nationalitet när de hittar sitt förhållningssätt, sitt svar, sitt nästa steg. Jag möter dem på uppdrag för våra kunder i olika företag, olika branscher och olika länder. Jag möter dem i min roll som ledarcoach på TNS Sifo. Många är unga. Många är seniora. Några har varit chefer länge i olika konstellationer medan andra är helt nya i rollen. Några har formell utbildning och andra har jobbat sig fram. Oavsett ledarnas bakgrund så fungerar frågorna. Våra verktyg.
Oavsett bakgrund – när svaret kommer inifrån, så åker axlarna ned.


Katarina Önell
TNS Sifo, ledarskapscoach
ACC coach enl. ICF. 

kontakt@coachutbildning.se | www.coachutbildning.se | +46 (0)8-301 301
Innehar F-skattsedel | Organisationsnummer: 556662-3749 | Styrelsens säte: Stockholm