19 februari 2014, kl. 16:20

Fortsätt bli coachad - som coach

Text: Emelie Caiberth

Färdigutbildad och aktiv coach: Då är du färdig! Eller? Anja Lindberg tipsar om hur du kan arbeta vidare med dig själv samtidigt som du coachar andra.


- Att fortsätta jobba med sig själv är en viktig förutsättning för att lyckas väl som coach, menar Anja.


Anja har tio års erfarenhet i coachingbranschen och driver idag, tillsammans med Domenico La Corte och Susanne Malm, Coachutbildning Sverige AB, ett av landets ledande företag inom coachutbildningar.


- Som coach är det viktigt att man kan vara närvarande och inte låta sig fångas av de känslor och intryck man får av att coacha, säger hon. Ett sätt att ta itu med detta är att öva på mindfulness och att träna på att vara närvarande. Närvaro är en träningssak som gör det enklare att fokusera på klienten, och också kunna ha fullt fokus på annat efter arbetsdagen.


Att kunna se sina egna styrkor och svagheter ser Anja som en viktig del i att jobba vidare med sig själv. 


- Känner man sig själv och är medveten om sina styrkor och svagheter blir man en bättre coach för klienten och det blir också enklare att utvecklas. Det handlar inte om att vara perfekt utan om att veta vilka områden man är duktig på och vilka som kan förbättras, och gå vidare utifrån det.


Vilka stressmoment kan försvåra arbetet som coach?

- Ett återkommande problem är att man fokuserar för mycket på sin egen prestation snarare än på att vara närvarande med klienten. Det mycket viktigt att kunna känna sig bekväm i nuet, med klienten. Med hjälp av en egen coach kan man komma vidare här och hitta vad man behöver för att släppa t ex fokus på sin egen person eller prestation.


Tips: Så jobbar du vidare med dig själv

1. Se aldrig dig själv som färdigutbildad utan fortsätt hela tiden söka nya utmaningar, färdigheter och kunskaper. 

2. Reflektera över ditt beteende och hur du kan utvecklas. Vad gick bra i den här situationen, vad kunde jag gjort annorlunda? Be gärna om feedback från en annan coach eller en god vän, så kan du mer konkret se vad du behöver fokusera på.

3. För att prestera så bra som möjligt behöver du också må bra! Det är därför viktigt att vara beredd att lägga ner såväl tid och pengar på ditt välmående: Du får igen det i slutändan!

4. Gå gärna själv till en coach för att få perspektiv på din tillvaro och utveckla dig som både coach och person. Att coacher själva har en coach är inget ovanligt. Coachen kanske inte behöver en egen coach hela tiden, men i perioder, för att komma vidare och för att utvecklas.

5. Att bli coachad av någon annan är mer kraftfullt än att ställa frågor till sig själv. Själv undviker man ofta att ställa de frågor som är ger mest nya perspektiv.

kontakt@coachutbildning.se | www.coachutbildning.se | +46 (0)8-301 301
Innehar F-skattsedel | Organisationsnummer: 556662-3749 | Styrelsens säte: Stockholm