9 december 2014, kl. 17:35

Ylva Ekdahl, tidigare elev hos oss skriver om att blogga.

-Ny som ledare- är en blogg som drivs av en av våra mentorcoacher, Ylva Ekdahl.

Ylva

Ylva driver företaget yeh yeh coach & konsult och kallar sig inte för coach, på visitkortet står istället förändringsagent, författare och föreläsare.

 

Ylva har i princip alltid en penna i handen eller fingrarna på tangentbordet. Hon har skrivit boken ”Livbåt för ledare – en guide till coaching i företag” tillsammans med Anja Lindberg och Domenico La Corte. Hon skriver också artiklar på hemsidor som Företagande.nu och andra bloggar. Ylva hjälper också andra företagare med text till bloggar och hemsidor.

 

Som coach jobbar hon främst med ledar- och karriärcoachning, att föreläsa och hålla utbildningar. När vi frågar om föreläsande och utbildning skrattar hon och påpekar att hon givetvis använder mycket av coachning även i det, men de som lyssnar vet inte om det.

 

Vi hittade ett nytt blogginlägg på Ny som ledare från Ylva med titeln ”Dissa decemberstressen – 5 tips”. Vi vill gärna lyfta fram bloggar från coacher här på Coachbloggen, men det här är ju råd, det ska väl en coach inte ge? Vi frågade Ylva hur hon tänker kring skrivande och bloggande:

 

Ny som ledare - bloggtankar

 

En av de första sakerna vi får lära oss i coachutbildningen är att vi inte ska ha en egen agenda och inte ge råd. Det är något som många av oss har problem med, ofta ser man ju så väl vad klienten skulle kunna göra, skulle behöva göra och hur ett annat tänkande skulle förändra situationen.

 

En ganska stor del av övningarna i grundutbildningen går ut på att träna på det här. Det är en av de grundläggande skillnaderna mellan coach, handledare och mentor. Sedan kommer vi ut i verkligheten och träffar alla klienter som förväntar sig att få råd. Vi börjar undervisa om vad coachning är. De flesta som vi coachar förstår snabbt processen och uppskattar det. En del tackar för sig och väljer en annan yrkeskategori.

 

Det här är viktigt för oss. Vi ställer frågor i alla sammanhang, vi lyssnar och vi försöker förklara vad vi är. Men det blir ett vagt budskap. Vi måste beskriva processen för att det ska gå att förstå.  När du ska nå någon i en kort bloggtext blir det en svår balansgång. Är du för vag i ditt budskap blir det ointressant för läsaren. Varför ska jag läsa det här?

 

Jag har sett flera ”coachande” texter och det kan bli vagt. Som coacher vill vi inte påstå något: -även om det är sant för mig, kanske det inte är sant för dig? Men för att föra ut ett budskap måste det finnas ett påstående, en tes.

 

Det finns flera självhjälpsböcker eller självcoachningsmaterial, där det finns frågor i texten och plats för att skriva sina egna svar. Jag kan tycka det är jättekul och börjar, men jag har hittills aldrig färdigställt något. Det finns en poäng med att ha en fysisk coach som du träffar eller pratar på telefon med – det är någon som frågar efter dina svar, som ställer dig ansvarig för det du satt upp att du ska göra och det är någon att bolla med. En person kommenterade häromdagen något jag skrivit på sociala media: ”Jag får en insikt, men sedan glömmer jag bort den.”

 

Just det – det är därför du behöver en coach, som hjälper dig sätta upp strategier för hur du ska hålla kunskapen levande – men det är nästa steg. Min blogg visar på möjligheter med coachning, men det ligger längre fram i processen.

 

Vad är det min klient behöver som ett första steg? Det är faktiskt inte en blogg med coachande frågor – det är en möjlighet att få svar på saker, en känsla av att här har vi någon som kan någonting och som skriver skarpt och intressant.

 

Sen avslutar jag alltid mina bloggtexter med en eller två frågor som jag lämnar över till läsaren. Visserligen levererar jag en lösning, men vad är det som säger att min lösning är rätt för läsaren. Jag har visat på min agenda, men med ett erbjudande om att tänka själv.

 

Ylva Ekdahl

kontakt@coachutbildning.se | www.coachutbildning.se | +46 (0)8-301 301
Innehar F-skattsedel | Organisationsnummer: 556662-3749 | Styrelsens säte: Stockholm