12 juni 2013, kl. 13:00

Den här boken borde min chef läsa!

Vad är det som våra chefer borde lära sig? Att leda med hjärta och hjärna. Att ge frihet och struktur samtidigt. Läs mer om ett coachande ledarskap på ikarriaren.se


Reaktionen är vanlig när jag visar boken ”Livbåt för ledare – en guide till coaching i företag”. Vad är det de vill att cheferna ska lära sig? ”Vägen till studenternas jobb går via hjärtat” läser jag i en bilaga till dagens (10/6) SvD. Det är inte bara studenter som resonerar så! Efter att ha coachat både chefer och medarbetare under många år har en enhetlig bild trätt fram. Medarbetare vill arbeta i organisationer där inte bara hjärnan utan också hjärtat får plats. De vill arbeta i organisationer med värderingar som de kan vara stolta över.


Ett gott ledarskap omfattar både förnuft och känsla. När ledare använder känslan blir ledarskapet mer tolerant och mindre kontrollerande. Det leder till ett öppet klimat som främjar kreativitet och nyskapande. Frågor, lyssnande och feed-back får plats. Ett modigt ledarskap baserat i känsla gör att medarbetare känner sig sedda, reflekterar, mår bättre, får nya idéer och vågar mer. För ledaren handlar det om att stanna upp, ta sig tid och att ge medarbetarna utrymme att känna efter och tänka stort. Det är dock viktigt att inte bli ensidig och enbart fokusera på känsla. Förnuftet behövs för att vara tydlig, ställa krav och se till organisationens bästa.


Det har gjorts tusentals studier på bra ledares egenskaper, utan att man kommit fram till något entydigt resultat. Tur är väl det, eftersom alla annars skulle försöka kopiera dessa egenskaper. Det som fungerar är att lära känna sig själv och utveckla ett ledarskap utifrån den man är. Det blir äkta när ledaren lever som hon lär, utifrån sina och företagets värderingar.Läs mer i Livbåt för ledare - en guide till coaching i företag:

Adlibris

Bokus

Interncoach.se

kontakt@coachutbildning.se | www.coachutbildning.se | +46 (0)8-301 301
Innehar F-skattsedel | Organisationsnummer: 556662-3749 | Styrelsens säte: Stockholm