25 april 2012, kl. 16:45

Gör allt själv - det blir bäst så...

Är du en överpresterande "doer" som gör allt, även för andra? Evasanne Atterby Jungstedt, lärare på Coachutbildning Sverige, berättar om duktighetssyndromets olika signaler och hur du kan se över dina karriärsdrag.

Evasanne Atterby Jungstedt 2- Jag har ett varmt intresse för människor och allt levande, och har inriktat mig på att förädla ledarskapet i självmedvetna företag, säger hon.


Efter sitt första år som företagare började hon se vad hon kallar för duktighetssyndromet som en tydlig gemensam nämnare hos många av sina klienter.

- Duktighetssyndromet är en stark vilja att vara kunnig, kapabel och att ha koll som tyvärr ofta slår över till kontrollbehov, överpresterande och att behöva göra allt själv, berättar Evasanne.

Är det särskilt vanligt hos något av könen?


- Det finns hos både kvinnor och män. Däremot skiljer sig attityden ofta åt. De kvinnor jag träffat har ofta kört slut på sig själv och varit på väg att så att säga gå in i väggen. Männen tenderar istället att inte kunna lämna några beslut eller möten åt slumpen, har ofta en auktoritär ledarstil och klarar inte att bli ifrågasatta.

Finns det några positiva sidor hos duktighetssyndromet?


- Absolut! De här människorna har en fantastisk kraft och engagemang. Det handlar bara om att kanalisera den energin på ett medvetet, självförsörjande och positivt hållbart sätt, både i privatlivet och på jobbet. Det mår alla bäst av, även omgivningen, avslutar Evasanne.

Tips: Släpp taget om duktigheten!

1. Gör plats för egentid i kalendern. Unna dig stunder då du gör saker bara för din egen skull - t.ex. ta en promenad, gå och fika själv, läsa en bra bok eller ta ett långt bad. Skäm bort dig själv!
2. Sätt gränser. Var börjar och slutar ditt ansvar, egentligen? Våga säga nej på ett sätt som du är bekväm med.
3. Se över hur du fördelar din tid. Var ärlig mot dig själv och fundera på hur du faktiskt skulle vilja ha det.
4. Uppskatta dig själv för den du är! Skriv ned tre egenskaper eller egennyttiga saker du gjort under dagen innan du går och lägger dig. Det blir en gedigen lista redan efter en vecka och är skönt att sova på, varje kväll.
5. Var din egen bästa vän. Även om du inte lyckas med allt du tänkt, låt det vara okej. Ta nya tag, ha tålamod och var snäll mot dig själv - även en liten kursändring gör ju att du kommer till nya platser.

Text: Emelie Caiberth

kontakt@coachutbildning.se | www.coachutbildning.se | +46 (0)8-301 301
Innehar F-skattsedel | Organisationsnummer: 556662-3749 | Styrelsens säte: Stockholm