8 september 2011, kl. 07:30

Coachbranschen utmanad!

Konferensens andra dag inleds med key note speaker Domenico La Corte som går ut med ett utmanande budskap till coachbranschen: ”Bli bättre eller försvinn!” Här kommer Ylva Ekdahls referat av föredraget.

Det är lördag morgon i Malmö och det är dags för dag två på ICFs coachkonferens. Morgonens första key note speaker är Domenico La Corte som går ut med ett utmanande budskap till branschen: ”Bli bättre eller försvinn!”

Domenico börjar med en odyssé över vad som hänt i coachbranschen i Sverige. Från en nordisk coachkonferens med 10 deltagare år 2000 till dagens konferens med 150 deltagare bara från Sverige. Idag finns ICF i över 100 länder, Sverige är tredje största landet i antal certifierade coacher och investerare börjar bli intresserade av branschen.

En bransch som växer på det sättet drar naturligtvis till sig oseriösa aktörer. Något som i viss mån gett en låg trovärdighet för coacher och coachning. Idag står branschen inför ett vägskäl. Antingen kommer yrket att vara försvunnet om 10 år, inkorporerat under ledarskap, eller så måste vi bli bättre på det vi gör!

Vi behöver bli bättre - inte bara som coacher, utan även förbättra hur vi säljer oss och hur vi marknadsför oss. Domenico slänger ut frågan vad som är våra största problem som bransch och vad vi behöver göra för att lösa dem. Det som kommer upp är att ta ledarskapet och inte sitta i baksätet: koppla ihop metod och resultat, göra egna definitioner, beskriva business-nyttan, stärka varumärket, synas mer i media samt dra upp riktlinjer vad gäller prissättning (då många har svårt att ta betalt).

Domenico sammanfattar det med orden ”Bygg yrkesstolthet och ta ledarskapet! Nu är det dags att ta oss i kragen och ta till vara på vår kreativitet och kraft!”

För att bli bättre behöver vi fortsätta att fortbilda oss. Som coacher vet vi att metaforer är starka för att åskådliggöra det vi vill säga och Domenico tar det ett steg längre: han visar skillnaden på coachning på ACC-, PCC- och MCC-nivå genom att dansa salsa! ”Så här dansar (coachar) en ACC-coach” och så visar han... Sen lägger han till de två andra nivåerna. Det är mycket illustrativt och salen jublar.

Han trycker återigen på vikten av att vi fortsätter att jobba med oss själva, ökar vår förmåga och tar oss från nöjdhetsnivå till excellens.

Som uppföljning håller han ett brandtal om hur han vill se coachningens utveckling - formulerat som en parafras på Martin Luther Kings berömda tal: ”Jag har en dröm...”  

När han avslutat och deltagarna går ut för en paus inför nästa möte surrar salen av diskussioner. Helt tydligt  har talet väckt tankar och gett inspiration och många funderar på hans utmaning: ”Fråga inte vad coaching kan göra för dig, fråga vad du kan göra för coaching!”


//Ylva Ekdahl

kontakt@coachutbildning.se | www.coachutbildning.se | +46 (0)8-301 301
Innehar F-skattsedel | Organisationsnummer: 556662-3749 | Styrelsens säte: Stockholm