7 september 2010, kl. 16:45

Jobbcoacherna - SVT visar cyniska coacher

SVT visar ett program om Arbetsförmedlingens jobbcoacher. Coacher framställs som flummiga låtsaspräster, stränga låtsasföräldrar och cyniska girigbukar.

SVT visade häromveckan ett program om jobbcoacher.  Arbetsförmedlingen erbjuder gratis jobbcoachning till arbetslösa genom 950 coachföretag i hela landet. Vad är det då man visar?

1. Ett företag som ägnar sig åt olika övningar i frigörande dans, andning och visualisering med syfte att bygga upp de arbetssökande som personer så att de sedan kan gå ut och erövra Jobbet. Det är egentligen inget större fel på övningarna, men det framstår i programmet som meningslöst flum-flum!

2. En ställföreträdande 22-årig förälder som får de arbetssökande att vrida sig av olust i stolen. Budskapet är att den arbetssökande måste växa upp, klippa sig och ta sig i kragen.

3. En coach som på ett cyniskt sätt raggar kunder utanför AF. "Är du arbetslös? Fixa gratis jobbcoachning genom vårt företag." Det blir cyniskt eftersom de här människorna är i ett underläge - vilket tyvärr går emot idén om coachning som ett "partnerskap mellan jämbördiga".

Se klipp från programmet här:

Läs mer knapp

Är ondsint media ute efter coacherna?

Har media ett ondsint syfte att framställa coacher på det här sättet? Nej, jag tror faktiskt inte det. Däremot vill man göra bra TV och bra TV är när du avslöjar hur skattemedel används till meningslöst flum. Bra TV är också att visa coachextremerna flum och förälder .

När jag medverkade i SVT-serien "Mellan dig och mig" (2005) insåg jag  att ett bra coachsamtal där det efter en timmas lågmält samtal uppstår en aha-glimt i klientens ögon - det är tyvärr dålig TV. För att det ska fungera i TV behöver man förenkla, förenkla, förenkla och göra saker visuellt, att prata räcker inte.

Hur ska vi seriösa coacher hantera detta?

Vi har ju under flera år pratat om vikten av utbildning och certifiering. ICF Sverige kontaktade ju också AF i samband med upphandlingen för att hjälpa till att ta fram kriterier på seriösa coacher. AF avvisade naturligtvis detta initiativ.

Information räcker tydligen inte. Inte heller verkar bra resultat räcka - AF presenterade i veckan siffror som visar att trettio procent av de arbetssökande fått jobb genom jobbcoachning. Utan att veta vad AF:s egna handläggare uppnår för resultat tror jag att det är rätt bra siffror under djupaste finanskris.

Det vi kan veta är att om de Rödgröna vinner valet så är jobbcoachningen rökt för många år framöver.

Mona Sahlin yttrar sig om ett förslag som kostar tre miljarder:

- Det är ungefär lika mycket som de ganska meningslösa jobbcoacherna kostar.

Domenico La Corte


kontakt@coachutbildning.se | www.coachutbildning.se | +46 (0)8-301 301
Innehar F-skattsedel | Organisationsnummer: 556662-3749 | Styrelsens säte: Stockholm