17 september 2010, kl. 12:00

Inner Game coaching i ridning

Le, slappna av och ha roligt. Det var uppmaningen från världens bästa dressyrryttare vilket stämmer perfekt med Inner Game Coaching.

Artikeln tidigare publicerad november 2008.

Le, slappna av och ha roligt. Det var uppmaningen från världens bästa dressyrryttare när hon gav Globenpubliken en ridlektion. Holländska Anky van Grunsven, som i somras blev historisk när hon vann sitt tredje raka OS-guld, skänker glans åt Stockholm Horse Show som inleds i dag.

Det spännande med Anky van Grunsven är hennes fokus på det roliga är det som också skapar topprestationer. För att nå topprestationer inom valfritt område behöver man självklart lägga ner ett antal övningstimmar. Det räcker dock inte med träningsdosen utan man måste se till att man lär sig så mycket som möjligt av varje träningstimma. I engelska flottans “Field Gun Race” minskade en grupp sin träningsdos med en tredjedel tack vare coaching och blev flerfaldiga mästare.

För att man ska hitta nya detaljerna att förbättra i sin träning behöver man också uppleva träningen som rolig.

Inner Game-coaching är en metod som tagit fram en modell som  innebär att prestationen inte går att separera från njutning och lärande. För att nå topprestationer är det ofta bättre att fokusera på njutning eller lärande istället för att enbart fokusera på prestationen. Fokuserar man på prestationen riskerar man att man blir spänd och träningen tråkig, vilket gör att man lär långsammare.

Domenico La Corte

Läs hela artikeln i SvD:

Läs mer knapp

Boktips:

Inner Game of Tennis av Timothy Gallwey

kontakt@coachutbildning.se | www.coachutbildning.se | +46 (0)8-301 301
Innehar F-skattsedel | Organisationsnummer: 556662-3749 | Styrelsens säte: Stockholm