16 september 2010, kl. 10:10

Inner Game Coaching Twitter

Domenico La Corte höll seminarium om Inner Game Coaching på ICF Stockholm den 13 september. Här hittar du Ylva Ekdahls sammanställning av seminariet som ett twitter-flöde.

Ylva Ekdahl har gjort nedanstående Twitterflöde på Domenico La Corte:s seminarium om Inner Game Coaching på ICF Stockholm i veckan. Stort tack Ylva! Om du är en bildmänniska se även denna mindmap.
Läs mer knapp

Domenico


Seminarium om Inner Game – coachning för lärande

ICF Stockholm medlemsmöte 2010-09-13


17:50    Domenico  La Corte från Coachutbildning Sverige presenterar sig själv, Coachutbildnings nya web och den nya coachutbildningsboken.

17:55    Domenico avslöjar att han ska prata om hjärnforskning, Inner Game och coachningens innersta kärna.

18:05    Efter en presentation av Inner Games tankar om medvetenhet och hur den påverkar verkligheten, gör Domenico en övning tillsammans med Tommy P.A. Larsson. Därefter  skickar Domenico ut 40 coacher med var sin tennisboll för att undersöka sin medvetenhet.

18:15    Coacherna är tillbaka och Domenico adresserar hur hjärnforskningen bevisat att det vi själva kommer på skapar betydligt fler neuronspår i hjärnan jämfört med det vi blir instruerade i.

18:20    Nytt konstaterande: vår stenåldershjärna tolkar all förändring som farlig och fel.

18:25    Coacherna skickas ut att spela Kronboll – dvs rulla en boll så nära en krona som möjligt. Nu spelar vi i två lag, två personer i varje lag – en spelare och en coach.

18:45    Följande blev vi medvetna om: Tävlingsmomentet skärpte utförandet. Det går inte att coacha någon som inte vill. När man tillåter sig coachning blev det bra. Fokus är viktigt. När det blev tråkigt försvann fokus, dvs vi förlorar medvetenheten och släpper ansvaret.

18:50    Domenico går igenom Fokustriangeln: Resultat – Njutning – Lärande. Alla behövs för ett gott resultat.

18:52    Var lägger jag som coach fokus? Resultat, njutning, lärande? Saknas något hos mig? Hos klienten?

18:53    Sören Holm definierar fyra coachstilar han noterat i samband med övningen: prestationscoachning, instruktionscoachning, spegling/feed-back, medvetenhetscoachning.

18:58    Ny aha-tanke: spelreglerna definierar resultatet. Många coacher tystnar och funderar.

19:00    Det är viktigt att ha kul under processen! Samspelet med laget, arbetsgruppen eller coachen ska också vara lustfyllt.  Vi = tillsammans.

19:01    Fikapaus.

19:34    Domenico ger exempel med säkerhetscoachning på kraftverk, där klienten inte vill – då är det dags att ändra spelreglerna. De går ut i verkligheten och noterar att man ser saker tydligt och uppenbart när man får en rättvisande karta.

19:40    Vi coachar ofta på ett abstrakt plan. Förslag att följa med klienten, skugga klienten – sätt dig bredvid: vad händer här? Vad kan du göra nästa gång?

19:43    Domenico visar på coachningens innersta kärna: En coach kan göra en annan person bättre oavsett coachens egen kunskap inom området. Tricket är att vi genom att lyssna/samspel, ställa frågor och öka medvetenheten kan hjälpa en person att utvecklas.

19:45    Ute i verkligheten tycker många att det är lättare att säga åt folk vad de ska göra. Det går fortare, men ofta blir resultatet betydligt sämre. Den som blir instruerad om vad de ska göra kommer att fokusera enbart på det.

20:00    Domenico ger ett antal boktips.

20:15    Domenico demonstrerar coachning enligt Inner Game metodiken. Marina ställer upp som coachklient. Processen följs med stor uppmärksamhet.

20:45    På elitnivå kan man coacha genom att använda stor känslighet och öka förmågan hos klienten att förstå vad hon behöver göra. Det går att coacha någon som ligger på en skyhögt mycket högre nivå än mig själv.

20:48    Sören Holm kommenterar:  ”Se handbollslandslagets tränare Bengt Johansson när vi ligger under i en avgörande match och han begär time-out. Han samlar laget med världens bästa spelare och frågar: Vad ska vi göra, grabbar?”

20:50    Domenico exemplifierar hur han coachat en schackmästare: Vad behöver du utveckla?, Hur utvecklar du det?, Har du någon förebild?, Vad kan du lära av det?

20:55    KOM IHÅG: blanda inte ihop coachningen med det vi marknadsför! Coachning är en sak, marknadsföring en annan. När vi säljer och marknadsför oss måste vi vara specifika.

20:58    Vi tackar Domenico för ett lärorikt seminarium.


kontakt@coachutbildning.se | www.coachutbildning.se | +46 (0)8-301 301
Innehar F-skattsedel | Organisationsnummer: 556662-3749 | Styrelsens säte: Stockholm